Data-gedreven formulieren

Data verzameling staat centraal

Door de data-gedreven manier van formulier bouwen in NovuDialog staat het verzamelen van de benodigde informatie altijd centraal.
Met myNovuDialog maakt u eerst een datamodel aan en vervolgens verbindt u gemakkelijk ieder formulierveld of stuk tekst (content) aan een veld in dit datamodel. Dit stelt u in staat om uw formulieren eenvoudig te koppelen met bestaande (backoffice)systemen, API’s en/of services.

Model definition aanmaken

In myNovuDialog kunt u een model definitie aanmaken. In een model definitie definieert u het datamodel dat u gebruikt. Per veld in het datamodel geeft u de volgende zaken aan:

  • Entity: Dit is een groep/tabel in uw datamodel, bijvoorbeeld VP (verzekerde partij)
  • Naam: Geef hier de naam van het dataveld aan, bijvoorbeeld GEBDAT (geboortedatum)
  • Description: Hier geeft u, indien gewenst, meer informatie over het dataveld
  • Data type: Geef hier aan wat voor soort dataveld het is, bijvoorbeeld string, int, decimal, DateTime, Guid of bool
  • Data modus: client of server
  • State scope: funnel, form, domain
  • State location: session, local
Het aanmaken van een datamodel definition in My NovuDialog

Formulierveld koppelen aan datamodel veld

Als u een nieuw formulier aanmaakt, kunt u aangeven welk datamodel u gebruikt. Dit doet u door het ID van een model definitie in te vullen. Vervolgens koppelt u ieder formulierveld, dat door een gebruiker gewijzigd kan worden, aan een veld in dit datamodel.
Op deze manier kunt u de content en style van formuliervelden volledig aanpassen zonder het risico te lopen dat er iets gewijzigd is in de afhandeling van de data.

Het aanmaken van een datamodel definition in My NovuDialog

Koppelingen met externe systemen

Doordat ieder veld in uw formulier gekoppeld is aan een veld in uw datamodel kunnen er gemakkelijk koppelingen worden gecreëerd met externe systemen.
U kunt het datamodel vullen met gegevens uit externe systemen om zo formuliervelden automatisch te vullen. Denk bijvoorbeeld aan het ophalen van een straat en huisnummer via een externe postcode service. Ook kunt u koppelen met externe services om verzamelde data extern op te slaan. Zoals een koppeling met een backoffice systeem.
Opslag van gebruikersdata is optioneel en er is dus niet per definitie een database nodig.