In Nederland heeft ongeveer 1 op de 10 mensen een beperking. Voor deze groep mensen is het invullen van een webformulier vaak een uitdaging. Dit komt vooral doordat veel webformulieren helaas nog niet goed toegankelijk zijn voor iedereen.
In deze blog laten wij u zien waar u rekening mee moet houden bij het realiseren van toegankelijke webformulieren.
Wat is een digitaal toegankelijke webformulier?
Mensen met een beperking moeten webformulieren vaak op een andere manier invullen. Denk bijvoorbeeld aan de groep mensen die geen muis maar enkel het toetsenbord kan gebruiken. Of neem de groep die door een visuele beperking moeilijk contrast kan zien en/of voorleessoftware gebruikt.
Een digitaal toegankelijk formulier is zo ontworpen dat ook deze doelgroep het formulier goed kan doorlopen.
Richtlijnen voor toegankelijke webformulieren
De W3C Web Accessibility Initiative (WAI) heeft in de WCAG 2.1 een uitgebreide lijst met richtlijnen voor digitale toegankelijkheid opgesteld. In deze lijst zijn ook een heel aantal richtlijnen opgenomen, die betrekking hebben op webformulieren. Sinds eind 2020 zijn alle (semi) overheidsorganisaties verplicht om zich aan deze richtlijnen te houden. Echter, uit onderzoek blijkt dat een groot deel van deze organisaties hier helaas nog niet in slaagt.
Benieuwd of uw webcontent digitaal toegankelijk is? Bekijk dan de lijst met WCAG 2.1 richtlijnen eens.
Belangrijke WCAG 2.1 aandachtspunten zijn:
-
Een duidelijke code structuur
Een toegankelijk webformulier begint bij duidelijke code. Zorg er daarom bijvoorbeeld voor dat labels en invoervelden in de code aan elkaar gekoppeld zijn. Met duidelijke code stelt u formuliergebruikers in staat om het formulier op een alternatieve wijze, bijvoorbeeld met behulp van voorleessoftware, goed te kunnen doorlopen. -
Eenvoudige toetsenbord bediending
Niet iedereen kan een muis gebruiken bij het navigeren door een webformulier. Het is dus zaak dat webformulieren volledig doorlopen en afgerond kunnen worden door enkel het toetsenbord te gebruiken. Dit betekent dat je met de tab-toets door de invoervelden kunt tabben, dat je met het toetsenbord een waarde in een dropdown (keuzelijst) kunt kiezen, keuzerondjes kunt selecteren, checkboxjes kunt aanvinken, enzovoorts.
Toon voor de duidelijkheid ook altijd een focusring om het formulierveld waar de gebruiker zich bevindt. -
Let op kleuren en contrast
Voor slechtszienden of mensen die kleurenblind zijn, is het bij onvoldoende kleurcontrast moeilijk om bepaalde elementen van een webformulier te onderscheiden. Zorg er daarom voor dat elementen zoals buttons en invoervelden in uw formulieren altijd voldoende kleurcontrast hebben met hun achtergrond.
Ook het gebruik van enkel kleuren om informatie in een formulier over te dragen is niet aan te raden. Gebruik bijvoorbeeld als een formulierveld niet correct is ingevuld, nooit alleen een rode kleur om dit aan te geven. Toon hierbij ook altijd een duidelijke validatiemelding. In deze validatiemelding kunt u aangeven hoe de invulfout verbeterd kan worden.
NovuDialog voor toegankelijke formulieren
De standaard formulier componenten in ons NovuDialog platform voldoen aan de WCAG richtlijnen. Daarnaast biedt NovuDialog uitgebreide mogelijkheden om mensen met een beperking zo optimaal mogelijk te bedienen. Denk bijvoorbeeld aan het in formulieren kunnen switchen naar een dyslexie lettertype of naar een duidelijker contrast. Eens sparren over het realiseren van toegankelijke formulieren met NovuDialog? Plan dan hieronder een demo sessie in.
NovuDialog demo