Een handige checklist bij het realiseren van aanvraagformulieren voor verzekeringen

Wat er komt kijken bij het maken van aanvraagformulieren voor verzekeringen.

Aanvraagformulieren en vergelijkingstools, ook wel bekend als sales funnels, worden door veel verzekeraars, intermediairs en volmachtkantoren gebruikt. Het realiseren van goed werkende, gebruiksvriendelijke sales funnels raakt vele onderdelen. Op basis van onze ervaring hebben wij een sales funnel checklist voor organisaties in de verzekeringsbranche ontwikkeld. Bekijk deze checklist, voordat u nieuwe sales funnels gaat ontwikkelen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

 1. Inzicht verkrijgen in de te verzamelen data

  Voordat u begint met het bouwen van sales funnels is het belangrijk om precies te weten welke gegevens u wilt gaan uitvragen. Vaak kunnen de te verzamelen gegevens grofweg worden ingedeeld in de volgende categorieën: gegevens verzekeringsnemer, object gegevens, acceptatievragen, slotvragen en betalingsgegevens. Om een optimale klantenervaring te realiseren is het goed om erop te letten dat u enkel noodzakelijke gegevens uitvraagt.
 2. Een gebruiksvriendelijke interactie ontwerp realiseren

  Nu u helder heeft welke informatie uitgevraagd moet worden, dient er een gebruiksvriendelijk interactie ontwerp te worden gemaakt. Hierin wordt onder andere het design en de volgorde waarin de vragen in het aanvraagformulier moeten worden gesteld, uitgedacht. Het creëren van een gebruiksvriendelijk interactie design is een vak apart. Het inschakelen van een interactiedesigner kan hierbij zeker helpen.
 3. Het eigen datamodel kunnen gebruiken

  Het is belangrijk dat u tijdens het bouwen van (aanvraag)formulieren kunt werken met uw eigen datamodel. In de verzekeringsbranche is dit vaak het AFD-datamodel of een variant hierop. Door gebruik te maken van uw eigen datamodel kan de in formulieren verzamelde data efficiënt worden verwerkt.
 4. Inzicht in de te realiseren koppelingen

  Onderzoek voordat u begint met het bouwen van een sales funnel welke koppelingen er moeten worden gerealiseerd. Denk bijvoorbeeld aan een koppeling met een service voor een premiecalculatie, met een adres-opzoeken service, met een service die de kenteken gegevens ophaalt, met een acceptatie service of met uw backoffice systeem.
 5. E-mails en pdf's toevoegen aan uw sales funnel

  Bij een aanvraagformulier voor verzekeringen horen vaak een heel aantal e-mails. Denk aan een bevestigingsmail, een e-mail naar de backoffice en een opslaan-voor-later e-mail. Aan de bijlage van e-mails kan een pdf met een samenvatting van de in de sales funnel aangeleverde gegevens worden toegevoegd. Bedenk welke e-mails en pdf's u wilt gaan toevoegen aan uw sales funnel.
  Zorg ervoor dat u e-mails, pdf's en formulieren binnen één en dezelfde beheeromgeving kunt ontwikkelen.
 6. Aanvraagformulieren beschikbaar stellen aan partners

  Wilt u uw formulieren ook beschikbaar stellen aan bijvoorbeeld white-labels of samenwerkende intermediairs? Bedenk dan van te voren goed hoe u uw aanvraagformulieren, of varianten ervan, gemakkelijk kunt gaan distribueren.
 7. Alle gebruikersinteractie met uw aanvraagformulieren meten

  Het is belangrijk om de gebruikersinteracties met uw aanvraagformulieren goed te analyseren. Krijg bijvoorbeeld antwoord op vragen als “Waar en waarom haken gebruikers af in het aanvraagformulier?” en "Welke vragen zijn onduidelijk of moeilijk en wordt de tooltip veel geraadpleegd?". Maak gebruik van Google analytics of uw eigen analtyics tool om de gebruikersinteracties te analyseren en op basis hiervan uw formulieren te optimaliseren.
 8. De formulieren in de beheerfase snel kunnen wijzigen

  In de beheerfase wilt u aanvraagformulieren snel en efficiënt kunnen wijzigen. Bij nieuwe inzichten uit analytics, productaanpassingen, premiewijzigingen of marketing promoties is een snelle wijziging in een aanvraagformulier gewenst. Zet bij de keuze van de manier van technische realisatie van formulieren in op een beheerfase waarbij u zo min mogelijk afhankelijk bent van de, vaak drukke, IT afdeling. Stel marketeers en productspecialisten bijvoorbeeld in staat om zelf, met no-code editors, de (aanvraag)formulieren aan te kunnen passen.
 9. Uw aanvraagformulieren altijd klaar voor de toekomst

  Nieuwe browsers, devices, veranderende security en kwaliteitseisen zijn allemaal voorbeelden van zaken waar u rekening mee dient te houden. Onderzoek vooraf hoe technische doorontwikkeling ondersteund wordt, zodat u op het gebied van formulieren altijd klaar bent voor de toekomst!

Sales funnels realiseren met NovuDialog

Bij de ontwikkeling van het NovuDialog platform is rekening gehouden met alle aspecten die komen kijken bij het ontwikkelen van gebruiksvriendelijke sales funnels. Al vele verzekeraars, volmachtkantoren en intermediairs hebben gebruik gemaakt van NovuDialog bij het bouwen en beheren van snelle dynamische (aanvraag)formulieren. Meer zien van het platform? Plan dan via de button hieronder een gepersonaliseerde demo in.

NovuDialog demo